Het verschil tussen actief B12 (Holo-TC) en serum B12

B12
Het verschil tussen actief B12 (Holo-TC) en serum B12 heeft Dick onlangs heel mooi uitgelegd;
"De standaard B12 bloedtest meet alle aanwezige Cobalamine (B12) die in het bloed aanwezig is.
Daar zitten ook de altijd min of meer aanwezige Analoge Cobalamine-vormen bij die op B12 lijken
maar niet alszodanig werkzaam zijn en dus het lichaam niets mee kan.

Het gevolg daarvan is dat je een waarde kan hebben van 250pmol/l waarvan slechts 50% of zelfs minder bruikbaar is (analogen) maar niet alszodanig worden herkend.

Vooral bij lage waarden zijn dan de afwijkingen van de werkelijkheid erg groot en vormt een deel van het grijze gebied vanaf 300pmol/l of lager waarin een tekort ondanks een "goede waarde" toch heel goed mogelijk is.



Bij de Holo-TCII test worden de analoge niet werkzame B12 van de werkzame (het "aktieve" B12) gescheiden.
Vervelend is wel dat de referentie-onderwaarde hiervan (20pmol/l) ca. 80% te laag is genomen.
Internationaal gezien is er genoeg onderzoek gedaan waarvan de uitkomst aangeeft dat de onderwaarde zou moeten liggen bij ca. 35-37pmol/l met ALSNOG een grijs gebied tot 50pmol/l waarbinnen een tekort mogelijk is.

Deels komt dit omdat de Holo-TCII test ("aktief" B12) slechts aangeeft dat de gevonden B12 in staat moet zijn
IN de B12 behoeftige cellen op weefselniveau te komen. OF dat ook werkelijk het geval is zegt de test niet.

Pas op weefselniveau wordt het B12 omgezet in het werkelijk aktieve B12 in de vorm van Methyl- en
Adenosyl-cobalamine, de enigste 2 Co-enzymen uit B12.

Wanneer die omzettingen verkeerd gaan is dat deels te zien aan het Homocysteïne waarbij Methylcobalamine is betrokken (mede afhankelijk van Folium en B6) of aan het Methylmalonzuur (MMA) waarbij Adenosylcobalamine is betrokken. Vandaar dan ook deze testen, die echter een aktief-B12 tekort ook niet absoluut kunnen uitsluiten.

De twee B12 co-enzymen zijn niet alleen werkzaam bij het blijkbaar "zaligmakende" Homocysteïne en Methylmalonzuur, maar op vele andere niveaus in het lichaam. Hoe dat in elkaar steekt is men nog niet achter."

Als je op dit moment iets van vitaminepreparatenslik, dan kan dit de B12 waarde beïnvloeden.

Je hebt niet zomaar een b12 tekort, want je lichaam heeft een voorraad van minimaal 3 jaar in de lever. Echter het opnamevermogen daalt veelal heel geleidelijk. Pas als de opname lager is dan wat het lichaam verbruikt, dan wordt de lichaamsvoorraad aangesproken.

Al met al kan dit dus veel langer duren dan drie jaar. Tien jaar kan gemakkelijk en nog veel langer. De waarde zal ook tergend langzaam zakken, maar ondertussen kan je best klachten hebben door tekorten in je lichaam. Het lichaam zal steeds zuiniger met de beschikbare voorraad omspringen.

Als de B12-waarde dan laag-normaal is, dus laag maar wel binnen de referenties die de dokter hanteert, dan moet er verder getest worden volgens dit artikel: http://home.kpn.nl/hindrikdejong/NTvG-nr49-2005.pdf

Bron:
http://www.stichtingb12tekort.nl/forum/ ... ic=11066.0

Actief-B12, een nieuwe test om vitamine B12 te bepalen.


Verschillende ziekenhuislaboratoria in Nederland zijn overgegaan op een nieuwe methode om vitamine B12 te bepalen in bloed. De test wordt ‘Actief-B12’ genoemd en meet alléén de fractie van de B12 die in de cellen kan worden opgenomen.
Vitamine B12 is in het bloed gebonden aan twee verschillende transporteiwitten: Haptocorrine en Transcobalamine II. Alleen B12 gebonden aan Transcobalamine II kan in de cellen worden opgenomen en is dus bruikbaar voor het lichaam. De gangbare test waarbij het totaal-B12 (serum B12) wordt gemeten, maakt geen onderscheid tussen de beide vormen. De nieuwe test meet alléén de B12 gebonden aan Transcobalamine II. Dit complex wordt ook wel Holo-TC genoemd, of Actief-B12.

Bij gezonde mensen ligt het percentage Actief-B12 tussen de 10% en 30% van het totaal B12. Bij personen met een B12 opnamestoornis blijkt dat deze verhouding anders ligt. Er is namelijk uit onderzoek gebleken dat de Actief-B12-waarde sneller daalt dan de totaal B12-waarde (serum B12). Dat heeft tot gevolg dat de Actief-B12 waarde al te laag kan zijn, wanneer de totaal-B12 waarde nog laag normaal is. Een tekort is op die manier eerder aan te tonen.

Met de Actief-B12-test kan er, bij personen met een B12-waarde tussen de 150 en 300 pmol/l, bij meer mensen een tekort worden aangetoond dan met de gewone B12-test.

Te testen in drie ziekenhuizen (afnemen in plaatselijke lab en opsturen is mogelijk):

Erasmus Rotterdam:
Actief B12 (holo-tc): 21 – 117 pmol/L

Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk
Actief B12: 35 – 120 pmol/L

Medisch Spectrum Twente:
Actief B12: 20-120 pmol/l

Bovendien kan ook de eenheid waarin gemeten is verschillen.