Hype uit Hollywood of wondermiddel dat werkt?

Jezelf injecteren met vitamine B12, zoals Madonna doet, gaat misschien wat ver. Maar feit is dat steeds meer mensen in hun zoektocht naar meer energie bij vitamine B12 uitkomen. Hebben zij het wondermiddel gevonden of heeft extra inname weinig zin?

Celebrity’s aan de B12

Madonna injecteert niet alleen zichzelf, maar pept ook anderen wekelijks op met vitamine-B12-shots. Ze schuwt daarbij geen toeschouwers; vorig jaar haalde ze het nieuws door tijdens een vlucht van New York naar Londen medepassagiers op te schrikken door en plein public een injectienaald in haar arm te zetten. Toen haar man Guy Ritchie vorig jaar tevreden was over de inzet van zijn crew tijdens de film RocknRolla (Crewleden kwamen vaak niet opdagen wegens ziekte) haalde Madonna de groep over zich te laten injecteren. En met effect, zo schijnt het: de acteurs presteerden nadat ze de extra vitamine B12 hadden gekregen veel beter. Zou het echt werken, of zouden ze zijn geschrokken van de drastische maatregelen die bij het niet nakomen van afspraken werden getroffen?
Ook Lindsay Lohan en Britney Spears kunnen tegenwoordig niet meer zonder extra vitamine B12. Britney schijnt zelfs eens om een noodshot te hebben geroepen vlak voor een optreden.

Madonna zweert bij extra vitamine B12. Ze injecteert niet alleen zichzelf, maar ook de hele crew van haar man, regisseur Guy Ritchie, geeft ze wekelijks een shot. Een injectie of een hoge dosering in pilvorm zou voor een enorme energieboost zorgen.

Zowel in Amerika als in Nederland vindt de ster navolging.
De Nederlandse Petra Visser bijvoorbeeld, krijgt een keer in de maand een injectie met een hoge dosis vitamine B12. Via een arts, want in Nederland zijn deze shots alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Visser merkt duidelijk wanneer ze toe is aan een nieuwe dosis, en voelt zich in de dagen na de vitamine-injectie beduidend fitter.

Dat is niet zo vreemd; bij haar is een duidelijk tekort vastgesteld. Een vitamine-B12-tekort komt veel meer voor dan de meeste mensen denken. Zelfs artsen zijn er nog weinig alert op.

Daarom richtte Visser met een aantal medepatiĆ«nten de Stichting B12 tekort op. “Vaak zien dokters het in eerste instantie over het hoofd. Een tekort aan vitamine B12 kan veel vage, maar ook zeer ernstige klachten geven. Sommige neurologische klachten verdwijnen nooit meer als extra vitamine B12 te laat wordt toegediend.”