EMG-onderzoek (Elektromyogram)

Wat is EMG-onderzoek?

EMG is de afkorting van elektromyografie. Bij EMG wordt de elektrische activiteit van je spieren gemeten. Naast alleen de spieractiviteit, kan ook de activiteit van de zenuw die de spier aanstuurt worden gemeten.

Als een spier samentrekt, geeft de spier een elektrisch signaal af. Deze signalen kunnen gemeten worden met elektrodes. Er zijn twee soorten van EMG-onderzoek: geleidingsonderzoek en naaldonderzoek. Bij het geleidingsonderzoek worden er elektroden op je huid geplakt. Bij het naaldonderzoek worden er speciale naalden in je spier geprikt. In die naalden zitten de elektroden.
Wanneer krijg je een EMG-onderzoek?

Je krijgt een EMG-onderzoek als de arts denkt dat je misschien een probleem hebt met je zenuwen of spieren. Een EMG-onderzoek wordt ook gedaan als je een storing hebt in de overdracht van prikkels tussen zenuwen en spieren.

Als je bij de arts komt met klachten zoals gevoelssymptomen of spierzwakte, zal de arts waarschijnlijk al snel besluiten om een EMG-onderzoek af te nemen. Deze symptomen kunnen namelijk wijzen op een probleem met je zenuwen of spieren. Met het EMG-onderzoek kan worden bekeken of het echt een probleem van je zenuwen of spieren is en waar het probleem zit.

Hoe gaat een EMG-onderzoek in zijn werk?

Er zijn twee verschillende soorten EMG-onderzoek. Het EMG-onderzoek kan worden gedaan met behulp van elektrodes op de huid of naaldelektrodes. Welk onderzoek bij je wordt gedaan, hangt af van je klachten en wat de arts denkt dat er aan de hand is. In sommige gevallen kan het ook zijn dat je beide EMG-onderzoeken krijgt.

Het EMG-onderzoek met elektrodes op de huid wordt ook wel het geleidingsonderzoek genoemd. Daarbij worden een aantal elektrodes op de huid bovenop de spier geplakt. Daarna wordt er een elektrische puls gegeven aan de zenuw die de spier aanstuurt. Daardoor reageren de spieren en spannen ze aan. Hierbij wordt er een elektrisch signaal afgegeven door je spieren, wat gemeten wordt door de elektrodes. De elektrodes zijn aangesloten op een computer. Op de computer kan precies worden bekeken hoe het signaal eruit ziet. Ook kan er worden bekeken hoe lang het duurt voor je spier begint met aanspannen nadat je zenuw een puls heeft gekregen.

Bij het EMG-onderzoek met naaldelektrodes, ook wel naald EMG genoemd, worden er speciale naaldjes in je spier gestopt. Deze naaldjes meten elektrische signalen. De elektrische activiteit van de spier wordt op die manier gemeten in rust, tijdens weinig aanspanning en tijdens maximale aanspanning. EMG met naaldelektrodes is nauwkeuriger dan EMG met elektrodes op de huid.

Na het EMG-onderzoek zal voor je behandelend arts een verslag worden gemaakt. Tijdens een vervolgafspraak zal hij de uitslag met je bespreken. Soms is het nodig om het EMG-onderzoek te herhalen met speciale voorbereiding of speciale elektroden als er niet voldoende duidelijkheid geschept kan worden.

 Velen denken dat EMG-onderzoek pijnlijk is, omdat via elektrodes op je huid elektrische pulsjes worden gegeven om je zenuw te stimuleren. Deze pulsjes zijn echter zulke kleine schokjes, dat ze geen pijn veroorzaken. Je kunt er wel van schrikken. Ook van het naaldonderzoek voel je weinig. Dit komt doordat er heel dunne naalden worden gebruikt.