Vitamine B zorgt voor een goede spijsvertering en een gezond zenuwstelsel

Vitamine B wordt ook wel vitaminen B complex genoemd. De reden hiervoor is dat vitaminen B uit 13 verschillende vitamines bestaan. Deze vitaminen werken onderling nauwkeurig samen en komen meestal gegroepeerd voor in voedingsmiddelen.

Dit wil zeggen dat wanneer men een tekort van één bepaald vitamine uit de groep heeft, meestal ook een tekort aan andere vitaminen B opduikt. Bovendien zorgt de inname van één bepaald vitamine uit het complex ervoor dat de behoefte aan andere vitaminen B toeneemt.
Het volledige complex innemen is noodzakelijk
Daarom is het noodzakelijk dat je steeds een compleet vitaminen B complex inneemt, samen met supplementen van de vitamines B waar je een tekort aan hebt. Stel dat je bijvoorbeeld een tekort hebt aan vitamine B12. Je neemt dan supplementen vitamine B12 in, samen met een compleet vitaminen B complex.


Het eten van yoghurt is zeer belangrijk voor de aanmaak van vitamines uit de B-groep. Yoghurt bevat immers bacteriën die ervoor zorgen dat de ingewanden zelf vitaminen B aanmaken. Toch wil het niet zeggen dat als je dagelijks yoghurt eet, je geen tekort aan vitaminen B hebt.

Tenzij je heel gezond leeft… Dit wil zeggen dat je geen medicijnen inneemt, niet rookt of drinkt, niet snoept en bovendien heel gezond eet. Gezond eten betekent: veel groenten en vruchten, lever, volkorenbrood en veel fruit. Bovendien moet je al in een zeer zuiver milieu leven. Enkel onder deze omstandigheden heb je totaal geen behoefte aan extra vitaminen B. Waarschijnlijk is dit op niemand van toepassing…

Een voorbeeld uit het dagelijkse leven is een roker. Personen die roken hebben vooral een tekort aan vitaminen B1 en B12. Een tekort aan vitamine B1 uit zich in een gebrek aan energie, prikkelbaarheid en een gebrek aan eetlust. Een gebrek aan vitamine B12 leidt tot neerslachtigheid, verwardheid en slapheid.

Een tweede voorbeeld is het gebruik van antibiotica bij ziekte. Antibiotica doodt niet enkel de ziektekiemen, maar ook de bacteriën in de darmen die vitaminen B aanmaken. Daarom is het noodzakelijk om in periodes waarin je antibiotica neemt, tweemaal per dag yoghurt te eten.
De functie in het lichaam
Vitaminen B complex (de verzameling van alle vitaminen B) heeft, net zoals andere vitaminen, veel functies. Dit komt natuurlijk omdat het complex zoveel verschillende stoffen omvat.

Toch zijn deze vitaminen vooral belangrijk voor het haar, de huid, de ogen, het hart, de spijsvertering en het zenuwstelsel. Vitaminen B zijn in water oplosbaar, wat wil zeggen dat een teveel aan deze vitaminen het lichaam via de urine verlaat.

De beste voedingsbronnen die vitamine B bevatten zijn yoghurt, biergist, lever, noten, volkoren granen en groene groenten. Sommige voedingsstoffen, zoals suiker, vergroten bovendien de behoefte aan vitaminen B. Het is dus aangewezen om deze stoffen zo veel mogelijk te mijden.
Overzicht van de vitaminen uit de B-groep
Hierna geven we een overzicht van de 13 verschillende vitaminen B. Welke rol spelen ze in het lichaam, in welke voedingsstoffen vinden we ze terug en wie kan best supplementen van deze vitaminen innemen.


Vitamine B1
Vitaminen B1 spelen een belangrijke rol in het lichaam. Ze zorgen immers voor de omzetting van suikers in energie.

Vitamine B2
Riboflavine speelt een belangrijke rol bij de productie van rode bloedcellen. Deze zorgen voor het zuurstoftransport in het bloed. Een tekort aan vitamine B2 kan dus leiden tot bloedarmoede.

Vitamine B3
Vitamine B3 vermindert de ontwenningsverschijnselen als je wil stoppen met roken. Ook bij reuma en migraine is dit supplement wenselijk.

Vitamine B5
Pantotheenzuur maakt je lichaam weerbaar tegen infecties en vermijdt allergieën. Daarnaast is het effectief tegen een lage bloedsuikerspiegel.

Vitamine B6
Vitamine B6 is één van de vitamines met de meeste functies in het lichaam. Een tekort zorgt dus voor veel ongemakken.

Vitamine B12
Dementie bij ouderen wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan vitaminen B12. Deze vitaminen geven je bovendien weer energie en levenslust.

Foliumzuur
Foliumzuur is belangrijk bij de aanmaak van bloed. Een tekort kan dan ook tot bloedarmoede leiden.

PABA
PABA beschermt tegen ultraviolet licht, gaat rimpels tegen en herstelt in veel gevallen de natuurlijke haarkleur.

Inositol
Inositol regelt de vetomzetting in het lichaam en heeft daarnaast enkele zéér verrassende eigenschappen!

Choline
Choline werkt samen met inositol om de vetomzetting in het lichaam te regelen. Een tekort aan choline leidt om deze reden tot een verhoogde cholesterol in het bloed.

Vitamine B15
Vitamine B15 zorgt voor meer zuurstof in de spieren en de hersenen en verhoogt de aanmaak van antistress hormonen.

Vitamine B17
Vitaminen B17 blijken zeer effectief tegen verschillende soorten kanker.